top of page
pep.png
BarnensKarta_Logga.png
Micke_edited.jpg

Om oss

Drivande bakom Barnens Karta är Mikael Ericson, 40-årig trebarnsfar med en fot i föreningslivet och den andra i skolvärlden.

I unga år provade jag flera idrotter; fotboll, basket, Friluftsfrämjandets skridskoskola m.m. Det var dock i scoutingen jag fastnade. Med scouterna har jag gjort allt; seglat, tävlat i volleyboll, tagit radiocertifikat, arrangerat skidresor, ansvarat för utlandsresor. Framförallt har scoutingen och friluftslivet gett mig trygghet utomhus, vänner för livet och en arena utanför hemmet och skolan.

 

Efter att ha tagit studenten från Sjömansskolan så arbetade jag som simlärare och badvakt efter gymnasiet. En ansökan till Lärarhögskolan ledde till en examen som fritidspedagog och arbete på resursskola i Stockholm. Underbara barn med stora hjärtan, men med svårigheter att ingå i vissa sociala sammanhang beroende på krav utifrån. Meningsfull fritid och en känsla av att lyckas är viktigt, för alla barn. Det är så vi bygger identitet, självkänsla och trygghet. Under åren på resursskolan så läste jag in en lärarexamen med inriktning på specialpedagogik vid Stockholms universitet. Sedan några år så arbetar jag som speciallärare på en högstadieskola, som en del av skolans elevhälsoteam och som förstelärare med inriktning på lärmiljö. Idag är jag även fotbollsförälder, familjescoutpappa och har gjort ett antal timmar i bassängen med egna barn i simskola.

 

Det är syftet med Barnens Karta; att stödja barn att själva hitta rörelse, lek och aktivitet som är tillgängligt för barn och unga som annars saknat förutsättningar och stöd hemifrån. Med mobilen eller skoldatorn kan de via vår app hitta aktiviteter och finna någon av de många ”stödvuxna” som finns inom föreningslivet. Vi vet att aktivitet i förening förebygger så otroligt mycket trubbel för unga; när det finns fler trygga vuxenpersoner, bra förebilder och ett större socialt nätverk. Kanske behöver man pröva lite olika aktiviteter innan man hittar rätt?

 

Ingen är bäst på allt men alla är bra på något, det gäller bara att hitta dit. Vi vill förmedla att det finns friluftsliv, föreningar och en plats för alla. När föreningslivet blir mer tillgängligt kommer det ge oss ett öppnare samhälle med mer jämlikhet och ökad tolerans. För Sverige i nuläget skulle Barnens karta hjälpa till med både integration, naturliga "språk-caféer" och kanske även hjälpa ungdomarna att hitta tillbaks till "spontanidrott" med hjälp av mobiltelefonerna.

 

Förutom Mikael så finns det ett team bestående av familj, vänner och bekanta som delar Barnens Kartas vision. Med en karta i handen kan fler unga upptäcka ett aktivt liv i närheten. När tillräckligt många barn har utforskat sitt närområde så är det ett varmare samhälle, en mer tillgänglig natur och friskare ungdomar som blir kartans skatt.

bottom of page